Skoro myślisz o założeniu własnej działalności, to na pewno zastanawiasz się też skąd wziąć dla niej chwytliwą nazwę. Jeśli Twoja firma należy do branży gastronomicznej, to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie.
Rynek usług gastronomicznych należy do najszybciej rozwijających się w polskiej gospodarce. Według corocznego raportu o rynku gastronomicznych opublikowanego przez portal branżowy horecanet.pl, rynek HoReCa w Polsce wart jest 30,9 mld złotych. HoReCa (z angielskiego Hotel, Restaurant,Catering/Cafe) to określenie odwołujące się do sektora gastronomiczny razem z hotelarskim.
Względem roku poprzedniego jest to wzrost o 7 procent. Tendencja ta utrzymuje się od 3 lat. Prognozy dla sektora również są optymistyczne. Badanie ankietowanych pokazało, że większość pytanych częściej niż w roku ubiegłym wybierają jedzenie w lokalach gastronomicznych.
Rynek zdominowany jest przez duże marki - McDonald’s oraz AmRest. W ramach AmRest funkcjonują takie marki jak KFC, Pizza Hut, Starbuck czy Burger King. Mimo to, raport wskazuję na dynamiczny rozwój rynku usług gastronomicznych, na którym znajdzie się miejsce dla nowych firm.
Jeżeli jesteś właścicielem firmy o profilu gastronomicznym to koniunktura Ci sprzyja. Jednak dobra sytuacja na rynku przyciąga wielu przedsiębiorców. Wszyscy z pewnością walczą o klienta jakością swoich usług. Jednak równie ważnym czynnikiem jest wizerunek Twojej działalności.
Bardzo istotnym elementem budowania świadomości Twojej marki jest to jak ją nazwiesz. Nazwa to ten element, który jako pierwszy spotyka Twój potencjalny klient. Zadbaj o oryginalną nazwę i wyróżnij się na rynku. Jednocześnie odpowiednia nazwa zapewni Ci ochronę prawną.
Nazwa pełni niezwykle ważną funkcję odróżniającą, dla każdego przedsiębiorstwa. Z tego względu warto zadbać o jej skuteczność i chwytliwy charaker. Chcesz się zatem dowiedzieć, jak nazwać firmę z branży gastronomicznej oraz jakie cechy powinna posiadać dobra nazwa? Zacznijmy, więc od kilku podstawowych zasad:
W przypadku wyboru dobrej chwytliwej nazwy dla firmy gastronomicznej powinieneś zwrócić uwagę na cztery podstawowe cechy: merytoryczny przekaz, prosta budowa, wolna domena internetowa oraz jej znaczenie w językach obcych.
Teraz znając już podstawowe wytyczne, na które warto zwrócić uwagę przejdźmy do konkretów związanych z branżą gastronomiczną. Przeanalizowaliśmy setki nazw firm z branży gastronomicznej. Badane nazwy należą zarówno do dużych i znanych sieciówek, jak również mniejszych placówek.
Analizie podlegały między innymi: kawiarnie, restauracje, cukiernie, firmy cateringowe i producenci żywności. W poszczególnych kategoriach odnaleźć można pewne trendy i tendencje nazewnicze, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze nazwy dla własnej firmy gastronomicznej:
Oczywiście można też znaleźć nazwy znacznie mniej konwencjonalne takie, jak: Między słowami, czy Kredka. Takie nazwy również mają swoje plusy, ponieważ dzięki oryginalności i nietypowym charakterze szybciej zapadają w pamięć.
Pierwszy z nich, czyli bardziej znany i konwencjonalnych przybiera zazwyczaj nazwy, które wykorzystują imiona oraz takie, które podkreślają świeżość oferowanego jedzenia, np. Fresh Dieta, Fresh Express, Kuchnia Tytusa, Michałowa Micha. Katering dietetyczny natomiast stosuje sugestywne nazwy, np. Lekko z Dietą, FitFood, Fit Way. Do nazw ściśle odbiegających od głównego nurtu myślowego, ale wciąż atrakcyjnych możemy zaliczyć Pikolo oraz Pod Sosenką.
Na przykład restauracje oferujące tradycyjne potrawy przyjmują nazwy typu: Dawne Smaki, Stary Dom, Staroświecka a restauracje nawiązujące do poszczególnych regionów świata Bombaj Masala, czy Mały Belgrad. W tym przypadku również zdarzają się oryginalne nazwy takie, jak Latawiec lub Halka.
Nazwy dla firm gastronomicznych wydają się nieokiełznane. Jednak z łatwością możemy wyróżnić kilka dominujących tendencji. Kawiarnie, jak można się domyślić, używają często słowa "cafe". Inne zaś nawiązują do miast lub obiektów. Oczywiście kawiarnie używają mniej tendencyjnych nazw firm, które brzmią naprawdę interesująco.
Cukiernie również nadużywają pewnych słów, np. "sweet". Inne nawiązują do produktów spożywczych, wykorzystywanych w cukierniach.
Catering kojarzony zazwyczaj z cateringiem okolicznościowym, ostatnimi czasy wyróżnia też catering dietetyczny i nazwy wiążą się właśnie z dietą lub świeżością.
Restauracje mają szerokie pole do popisu, ale najczęsciej wybierane są nazwy, które sugerują, czego można się spodziewać po danym miejscu. Inne restauracje nawiązują do kuchni lub regionów świata. Niekiedy wybierane są nazwy niekojarzące się z branżą.
Producenci żywności nazywają swoje firmy bardzo rozmaicie. Zazwyczaj nawiązują do swoich wyrobów lub nazywają firmy swoim imieniem.
Możesz zauważyć, że tendencji nazewniczych w branży gastronomicznej jest bardzo, bardzo dużo. Może podążanie za trendami jest wyjściem dla Ciebie? Jeżeli niekoniecznie, możesz wybrać całkowicie świeżą nazwę dla swojej firmy.
Na końcu musisz jeszcze pamiętać o bezpieczeństwie danej nazwy. Pozwoli Ci ona przede wszystkim na bezproblemową rejestrację firmy, a także jej późniejsze zastrzeżenie w urzędzie patentowym. Zarówno rejestracja znaku towarowego, jak i jej monitoring są niezwykle ważne w perspektywie dalszego rozwoju firmy.
W celu efektywnego funkcjonowania nazwy oraz troski o budowanie marki, bardzo istotne jest dbanie o jej bezpieczeństwo. Możesz tego dokonać rejestrując znak towarowy, a następnie monitorując ewentualne zagrożenia.
Podsumowując, dobra nazwa firmy jest niezwykle ważnym aspektem jej działalności. Z tego względu powinna być skuteczna i tematycznie dopasowana. Wiele firm zdecyduje się więc na odejście od tradycyjnych i tendencyjnych nazw. Teraz kiedy wiesz już, na co zwrócić uwagę przy wyborze właściwej nazwy dla firmy gastronomicznej zapoznaj się z naszą bazą nazw i wybierz coś odpowiedniego dla siebie.
Poniższa lista zawiera nazwy, które mogłyby być dla Ciebie odpowiednie.
Proponowane nazwy mają co najmniej jedną wolną domenę internetową. Domeny są zarejestrowane i znajdują się w naszych zasobach.
Dodaj swoje typy nazw do schowka a następnie porównaj.Poproś też znajomych aby pomogli Ci w wyborze.
Sprawdź czy wśród konkurencyjnych marek nie ma nazwy podobnej.My zbadamy czy w Twojej branży nazwa może być prawnie chroniona.
Nabywając nazwę stajesz się właścicielem zgodnie z prawem autorskim.Wyłączność na jej stosowanie daje Ci rejestracja znaku towarowego.
Zastrzeżenie znaku towarowego daje Ci prawną wyłączność na jego używanie. Wyłączność obejmuje określone branże tzw. klasy oraz terytorium np. Polska, UE.
Chroń swoją markę tam, gdzie prowadzisz główne interesy.Opłaty urzędowe w UE są wyższe, ale w zamian otrzymujesz ochronę w 28 krajach na 10 lat.
poznaj naszą realizację >