Nazwy dla firm gastronomicznych

Skoro myślisz o założeniu własnej działalności, to na pewno zastanawiasz się też skąd wziąć dla niej chwytliwą nazwę. Jeśli Twoja firma należy do branży gastronomicznej, to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. 

Cechy chwytliwej nazwy 

Nazwa pełni niezwykle ważną funkcję odróżniającą, dla każdego przedsiębiorstwa. Z tego względu warto zadbać o jej skuteczność i chwytliwy charaker. Chcesz się zatem dowiedzieć, jak nazwać firmę z branży gastronomicznej oraz jakie cechy powinna posiadać dobra nazwa? Zacznijmy, więc od kilku podstawowych zasad: 

  1. Przekaz merytoryczny nazwy – pierwszą wskazówką jest, aby stworzyć nazwę odpowiednią dla charakteru prowadzonej działalności. Nie jest to warunek konieczny i na rynku na pewno znajdziesz wiele firmy, których nazwy nie oddają merytorycznie istotnego przekazu. Mimo to warto jednak stworzyć solidną i przemyślaną nazwą, która będzie bazą dla dalszego budowania wizerunku. 
  2. Krótka – kolejnym aspektem, o który warto zadbać, jest prostota nazwy. Czasem nie warto nadmiernie kombinować, ponieważ skomplikowane nazwy zazwyczaj gorzej zapadają w pamięć, a tym samym nie są tak chwytliwe, jak byśmy tego oczekiwali. 
  3. Wolna domena – dobra nazwa powinna mieć również wolną domenę internetową, która pozwoli na promocję firmy w sieci. 
  4. Uniwersalność językowa nazwy – warto też wziąć pod uwagę kwestie znaczenia danej nazwy w innych języka. Dzięki temu unikniesz niezręcznych wpadek nazewniczych. Wpadkę taką zaliczył między innymi koncern Mazda, który wypuścił na rynek model samochodu Mazda La Puta, co w języku hiszpańskim oznacza prostytutkę. 

Nazwa dla firmy gastronomicznej

W przypadku wyboru dobrej chwytliwej nazwy dla firmy gastronomicznej powinieneś zwrócić uwagę na cztery podstawowe cechy: merytoryczny przekaz, prosta budowa, wolna domena internetowa oraz jej znaczenie w językach obcych. 

Trendy nazewnicze branży gastronomicznej  

Teraz znając już podstawowe wytyczne, na które warto zwrócić uwagę przejdźmy do konkretów związanych z branżą gastronomiczną. Przeanalizowaliśmy setki nazw firm z branży gastronomicznej. Badane nazwy należą zarówno do dużych i znanych sieciówek, jak również mniejszych placówek. Analizie podlegały między innymi: kawiarnie, restauracje, cukiernie, firmy cateringowe i producenci żywności. W poszczególnych kategoriach odnaleźć można pewne trendy i tendencje nazewnicze, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze nazwy dla własnej firmy gastronomicznej:

  • Kawiarnie – w tym przypadku nazwy często nawiązują do słowa klucza, jakim jest „cafe” wskazując jednocześnie na charakter działalności firmy. Powstałe w ten sposób nazwy prezentują się następująco: Cofeina, Kafka, Cava. Kolejnym często przejawiającym się trendem są nawiązania do miejsc, np. Polonia Cafe, Cafe Chełmska, Santiago Cafe. Oczywiście można też znaleźć nazwy znacznie mniej konwencjonalne takie, jak: Między słowami, czy Kredka. Takie nazwy również mają swoje plusy, ponieważ dzięki oryginalności i nietypowym charakterze szybciej zapadają w pamięć. 
  • Cukiernie – lokale cukiernicze bardzo często w swoich nazwach wykorzystują produkty spożywcze, tworząc tym samym następujące nazwy: Wafelek, Jagódka, Landrynka. Drugą tendencją, jaką można zauważyć, jest natomiast używanie słowa „sweet”, np. Sweet Garden, Sweet Home lub po polsku Słodka Baba, Słodki Świat Edzi. Z mniej tendencyjnych nazw możemy przytoczyć Ambasador i Tutti Frutti.
  • Firmy cateringowe – catering możemy podzielić na dwie podgrupy: catering okolicznościowy oraz catering dietetyczny. W każdej z tych grup odnaleźć możemy nieco inne tendencje. Pierwszy z nich, czyli bardziej znany i konwencjonalnych przybiera zazwyczaj nazwy, które wykorzystują imiona oraz takie, które podkreślają świeżość oferowanego jedzenia, np. Fresh Dieta, Fresh Express, Kuchnia Tytusa, Michałowa Micha. Katering dietetyczny natomiast stosuje sugestywne nazwy, np. Lekko z Dietą, FitFood, Fit Way. Do nazw ściśle odbiegających od głównego nurtu myślowego, ale wciąż atrakcyjnych możemy zaliczyć Pikolo oraz Pod Sosenką. 
  • Restauracje – nazwy restauracji tworzone są w sposób równie sugestywny, tak aby już sama nazwa sugerowała, czego po danym miejscu możemy się spodziewać. Na przykład restauracje oferujące tradycyjne potrawy przyjmują nazwy typu: Dawne Smaki, Stary Dom, Staroświecka a restauracje nawiązujące do poszczególnych regionów świata Bombaj Masala, czy Mały Belgrad. W tym przypadku również zdarzają się oryginalne nazwy takie, jak Latawiec lub Halka. 
  • Producenci żywności – wśród producentów żywności występuje bardzo duża różnorodność nazewnicza. Można zauważyć nazwy tendencyjne sugerujące konkretny typ wyrobów lub ich specyfikę, np. Olivea,  Herbapol, Fabryka Cukierków Pszczółka, ale również nazwy zupełnie odmienne jak Bakoma lub Bastek. 

Nazwa dla firmy gastronomicznej

Nazwy dla firm gastronomicznych wydają się nieokiełznane. Jednak z łatwością możemy wyróżnić kilka dominujących tendencji. Kawiarnie, jak można się domyślić, używają często słowa "cafe". Inne zaś nawiązują do miast lub obiektów. Oczywiście kawiarnie używają mniej tendencyjnych nazw firm, które brzmią naprawdę interesująco. 
Cukiernie również nadużywają pewnych słów, np. "sweet". Inne nawiązują do produktów spożywczych, wykorzystywanych w cukierniach.
Catering kojarzony zazwyczaj z cateringiem okolicznościowym, ostatnimi czasy wyróżnia też catering dietetyczny i nazwy wiążą się właśnie z dietą lub świeżością. 
Restauracje mają szerokie pole do popisu, ale najczęsciej wybierane są nazwy, które sugerują, czego można się spodziewać po danym miejscu. Inne restauracje nawiązują do kuchni lub regionów świata. Niekiedy wybierane są nazwy niekojarzące się z branżą. 
Producenci żywności nazywają swoje firmy bardzo rozmaicie. Zazwyczaj nawiązują do swoich wyrobów lub nazywają firmy swoim imieniem.
Możesz zauważyć, że tendencji nazewniczych w branży gastronomicznej jest bardzo, bardzo dużo. Może podążanie za trendami jest wyjściem dla Ciebie? Jeżeli niekoniecznie, możesz wybrać całkowicie świeżą nazwę dla swojej firmy.

Na końcu musisz jeszcze pamiętać o bezpieczeństwie danej nazwy. Pozwoli Ci ona przede wszystkim na bezproblemową rejestrację firmy, a także jej późniejsze zastrzeżenie w urzędzie patentowym. Zarówno rejestracja znaku towarowego, jak i jej monitoring są niezwykle ważne w perspektywie dalszego rozwoju firmy. 

W celu efektywnego funkcjonowania nazwy oraz troski o budowanie marki, bardzo istotne jest dbanie o jej bezpieczeństwo. Możesz tego dokonać rejestrując znak towarowy, a następnie monitorując ewentualne zagrożenia.

Podsumowując, dobra nazwa firmy jest niezwykle ważnym aspektem jej działalności. Z tego względu powinna być skuteczna i tematycznie dopasowana. Wiele firm zdecyduje się więc na odejście od tradycyjnych i tendencyjnych nazw. Teraz kiedy wiesz już, na co zwrócić uwagę przy wyborze właściwej nazwy dla firmy gastronomicznej zapoznaj się z naszą bazą nazw i wybierz coś odpowiedniego dla siebie. 

Wybór nazwy domeny

Strona internetowa, to niezbędny element budowania wizerunku firmy w Internecie. Niegdyś, to przedsiębiorca szukał klientów, co wymagało nie lada uporu, umiejętności interpersonalnych i zaangażowania. Dzisiaj wystarczy dobra strona www, odpowiednia nazwa domeny, a klienci znajdą Cię sami.

czytaj więcej

Nazwa dla firmy

Zastanawiałeś się, co stanowi pierwszy kontakt klienta z firmą? Czasami jest to produkt, niekiedy osoba reprezentująca firmę, innym razem będzie to znaczek z logo. W zdecydowanej większości przypadków będzie to jednak nazwa firmy, dlatego tak ważne jest, aby wybrać dla firmy dobrą i chwytliwą nazwę. Dowiedz się, jak tego dokonać już dziś.

czytaj więcej

Nazwy dla firm budowlanych, remontowych i wykończeniowych

Solidnie wykonana praca w branży budowlano-remontowej to połowa sukcesu. Jednak druga połowa to oryginalna nazwa, która wyróżni firmę. Dlatego w poszukiwaniu oryginalnych nazw firm przejrzeliśmy mnóstwo przedsiębiorstw z tej branży – efekt poszukiwań możesz zobaczyć w artykule.

czytaj więcej

Unikalne i bezpieczne nazwy na sprzedaż

Każda nazwa posiada wolną domenę i jest gotowa do rejestracji jako znak towarowy ®.
Wybierz nazwę, rozpocznij swój biznes.

f